1 op 3 Vlamingen zet dieren in als kringloophelpers

1 op 3 Vlamingen zet dieren in als kringloophelpers

... dit en veel meer ontdekte Vlaco na een grootschalig onderzoek bij 1000 Vlamingen. 

Hoe zit het met het thuiskringloopgedrag van de Vlamingen? Hoe goed passen wij in Vlaanderen kringlooptechnieken toe -  én zijn we daarmee impliciet ook goed bezig voor de biodiversiteit, het milieu en de kwaliteit van onze (tuin)grond? Vlaco liet er in 2018 een onderzoek naar uitvoeren door onderzoeksbureau MAS. Vlaco’s thuiskringloop-experten Elfriede Anthonissen en Kristof Van Stichelen geven hun eerste reacties bij de resultaten. 

Resultaat 3 MAS:

Meer dan één op drie Vlamingen voedert regelmatig een relevant deel van zijn tuin‐ en keukenresten aan dieren. Die dieren zijn dan honden, katten, konijnen, dieren in de natuur maar het meest populair is met stip de kip.

Reactie Team Thuiskringlopen Vlaco vzw op resultaat: 
 

Afbeelding verwijderd.
Team Thuiskringlopen Vlaco


Elfriede: “Eerder onderzoek wees al uit dat de kip 150 g keukenresten per dag kan verorberen. Kippen zijn dus de ideale helper om je keukenafval te voorkomen. Naast dat voordeel zorgen kippen ook voor lekkere eitjes en als je ze laat loslopen in de kale moestuin in de winter, verlossen ze je van een slakkenplaag het volgend seizoen, ze zijn immers verzot op de sluimerige sloomaards. Ook hierbij wil ik een kleine kanttekening maken. We blijven voorstander van een prioriteitenvolgorde als het om voedselresten gaat. Eerst voorkomen waar mogelijk, dan pas opnieuw verwerken voor jezelf of anderen en in volgende instantie pas aan dieren voederen.” 
 

Meer weten over het Vlaamse thuiskringloopgedrag ? 

Lees hier meer

 

Meer weten over Thuiskringlopen?

Lees hier meer over Thuiskringlopen. 

Terug naar het activiteitenverslag 2018