Compost? Dé natuurlijke bodempartner in de strijd tegen hitte en droogte in de tuin!

 Compost? Dé natuurlijke bodempartner in de strijd tegen hitte en droogte in de tuin!

Compost maakt je gazon, bloemen, borders, groenten en (fruit)bomen weerbaarder tegen extreme weersomstandigheden in de zomer. Door compost te gebruiken in het voorjaar, bied je je planten heel wat voordelen én zet je daarnaast ook belangrijke stappen voor een meer droogte- en hittebestendige tuin in de zomer. Hoe dat precies zit, lees je hier!

Betere infiltratiecapaciteit van de bodem bij (plotse) regenval

Lange droogteperiodes, afgewisseld met hevige plensbuien waarbij het regenwater gewoon wegspoelt … we zien het ook bij ons steeds vaker gebeuren tijdens de zomermaanden. Je tuinbodem hier beter tegen wapenen kan met een jaarlijkse composttoediening, in het voor- of het najaar. De compost gaat de bodemstructuur optimaliseren door er organische stof (koolstof) aan toe te voegen. Hierdoor gaat de bodem beter in staat zijn om het water te laten indringen bij (plotse) regenval.  

Bodem gaat beter in staat zijn om het water vast te houden: minder kans op uitdroging van bodem, gazon én planten

'Rosse plekken' op het gazon tijdens lange droogteperiode zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen. Maar ook bloemen en groenten in de moestuin kreunen onder lange droogte- en hitteperioden. De ideale tuin- en gazongrond werkt als een spons en wordt niet keihard bij droogte en niet modderig bij langere perioden van regen. Zo beschikken de planten en het gras over een betere waterreserve én zijn ze beter resistent tegen droogteperiodes en andere klimaatgrillen. Deze bodem verkrijg je door je tuingrond in het voor- of het najaar te boosten met compost. Vertrek je van nul met je gras en start je in het voorjaar met de aanleg van jouw gazon, verwerk dan compost in de toplaag van de bodem. Daar heb je maar liefst 15 jaar profijt van! 

Planten en gazon trakteren op een natuurlijk appeltje voor de dorst

Compost is eten en drinken tegelijk: wie tuiniert, maakt borders schoon, oogst fruit en groenten,…  en haalt op die manier noodzakelijke voedingsstoffen en organisch materiaal weg uit de bodem. Die wordt daardoor langzaam schraler. Een flinke compostgift kan wonderen doen. De nutriënten die natuurlijk in de compost aanwezig zijn, gaan nét op die warme dagen beter beschikbaar zijn voor de planten en het gazon. Compost zorgt voor voedingsstoffen die geleidelijk vrij komen op momenten dat je planten het nodig hebben. 

Bomen worden sterker én hittebestendiger door compostgebruik

Bomen zijn niet voor niets de meest natuurlijke airco’s. Ze zorgen voor meer koelte in de tuin en bieden tijdens hete periodes noodzakelijke bescherming aan alle planten en dieren in hun buurt. Maar ook zij – vooral de inlandse soorten – hebben last van de hitte van de laatste jaren. Wist je dat je bomen helpt door bij aanplant het plantgat groot genoeg te maken en er compost in te mengen? Doordat ze diep wortelen kunnen ze er op die manier nog jaren mee voort. Ook gaan ze makkelijker aanslaan en zorgt de compost voor een lange termijn basisbemesting én een betere de waterreserve voor je boom. Opgelet: het ideale plantseizoen is de vroege lente, of beter nog, de late herfst. Maar ook bestaande bomen kan je helpen door hen in het voor- en het najaar een compostboost te geven. Tijdens hete periodes kan je de aarde rondom je boom ook mulchen met compost. 

 

Ontdek nog meer voordelen van compostgebruik voor je tuinbodem

Daarnaast zorgt compost ook voor een natuurlijke bescherming tegen ziektes en een kleinere ecologische voetafdruk. Ontdek hier nog meer voordelen van compostgebruik