Compostproef Boutersem toont voordelen compost voor landbouwgrond aan

In 2017 bestond de gft-compostproef van Boutersem 20 jaar. Het is ondertussen uitgegroeid tot het compostparadepaardje van de Benelux. 

Resultaten

Kristel Vandenbroek coördinator van Vlaco vzw. “Deze compostproef is enig in haar soort en het onderzoek heeft al enkele mooie resultaten opgeleverd. Met de toediening van compost worden de opbrengsten en kwaliteit van de oogst gegarandeerd. Bovendien is het een zeer efficiënte manier om meer organische stof in de bodem te krijgen. Een opsteker als je weet dat meer dan de helft van de Vlaamse landbouwbodems met een tekort aan organische stof kampt.”

Troeven van compost

De troeven van compost zijn veelzijdig: de bodemstructuur verbetert, de bodem houdt bij droogte meer vocht vast en infiltreert het water sneller na een regenbui, de bodem houdt voedingsstoffen langer vast en geeft ze langzamer vrij, de bodem is beter bestand tegen erosie… Troeven waar de bodem van de compostproef in Boutersem al 20 jaar lang van kan genieten.

>> Ontdek meer:

  • 20 jaar compostproef Boutersem door Annemie Elsen 

Ontdek de volledige opzet en de resultaten van de compostproef in Boutersem in de presentatie van Annemie Elsen van de Bodemkundige Dienst van België.

  •  7 wetenschappelijk bewezen voordelen van compostgebruik nav de resultaten van de compostproef te Boutersem

Naar aanleiding van de compostproef te Boutersem destilleerden we de 7 wetenschappelijke voordelen van compostgebruik. Ontdek ze hier

 

 

Meer weten over compostgebruik

Ontdek hier meer over Vlaco-compost