De compostproef viert feest!

De unieke gft-compostproef in Boutersem viert vandaag haar 20ste verjaardag met een groot feest. Al 20 jaar lang wordt het proefveld bemest met Vlaco-compost en is het uitgegroeid tot het compostparadepaardje van de Benelux. Samen met een infostand en Red-de-Restjes-foodtruck is Vlaco dan ook aanwezig om dit twintigste bestaansjaar extra feestelijk in te zetten.

Resultaten

“Het is een mooi initiatief van de provincie Vlaams-Brabant om het belang van compost in de kijker te zetten”, zegt Kristel Vandenbroek coördinator van Vlaco vzw. “Deze compostproef is enig in haar soort en het onderzoek heeft al enkele mooie resultaten opgeleverd. Met de toediening van compost worden de opbrengsten en kwaliteit van de oogst gegarandeerd. Bovendien is het een zeer efficiënte manier om meer organische stof in de bodem te krijgen. Een opsteker als je weet dat meer dan de helft van de Vlaamse landbouwbodems met een tekort aan organische stof kampt.”

Troeven van compost

De troeven van compost zijn veelzijdig: de bodemstructuur verbetert, de bodem houdt bij droogte meer vocht vast en infiltreert het water sneller na een regenbui, de bodem houdt voedingsstoffen langer vast en geeft ze langzamer vrij, de bodem is beter bestand tegen erosie… Troeven waar de bodem van de compostproef in Boutersem al 20 jaar lang van kan genieten.

Kringloop vieren

Dankzij de grondige kwaliteitscontrole staat Vlaco-compost garant voor een duurzaam en kwaliteitsvol eindproduct waarmee de biologische kringloop rond wordt gemaakt. Als kringloopspecialist zetten we dit ook in de kijker met onze Red-de-restjes-foodtruck. We toveren de restjes om tot heerlijke hapjes.

Wist je bijvoorbeeld dat je van het loof van radijzen een heerlijke pesto maakt? Je komt ook dit allemaal te weten op de compostproef in Boutersem! Doe mee aan de rondleiding op het proefveld, kom een restje proeven en vier samen met ons de biologische kringloop! 

Meer informatie: www.vlaco.be