De Vlaco-lesgevers: wie zijn ze en wat doen ze?

Vlaco lesgevers urbain en ria

We tellen in 2019 maar liefst 52 Vlaco-lesgevers! Sommigen zijn gespecialiseerd in één of enkele kringloopthema’s, anderen zijn echte praktijkmensen en nog anderen komen helemaal tot hun recht als ze een demo- of infostand verzorgen. Zelf tijdens coronatijden staan ze paraat met online lessen. Hoe je een Vlaco-lesgever herkent? Als hij iets doet, dan doet hij dat met volle goesting! 


Wie zijn de Vlaco-lesgevers en wat drijft hen… in de armen van de biologische kringloop? We vroegen het aan één van onze lesgeefkoppels: Urbain De Vuyst en Ria Knockaert uit Wondelgem (Gent). 


Jullie zijn jarenlange Vlaco-lesgevers. Wat motiveert jullie aan het werk om zoveel jaren te willen doorgaan?
Urbain: Wij vinden het leuk dat we de mensen op een correcte wijze kunnen informeren en praktische kennis kunnen overdragen. Het is belangrijk om iedereen bewust te maken van het belang van een degelijk milieubeheer. Als je dat kan doen binnen een leuke groep van Vlaco-lesgevers met een boodschap die heel relevant is, dan geeft dat veel voldoening.

Hoe zijn jullie in Vlaco en het kringlooptuinieren gerold? 
Ria: In 2004 kregen we - na heel lang zoeken en wachten - een volkstuintje in Gentbrugge. Wij wilden correct composteren en dachten dat we van ervaren tuiniers zouden leren. Dat was een foute inschatting van ons. Gelukkig werd er op dat moment een cursus ‘Thuiscomposteren’ ingericht door IVAGO en Vlaco.  We hebben die samen gevolgd. Urbain was helemaal weg van het composteren: hij werd compostmeester en in één beweging door ook Vlaco-lesgever. Over elk Vlaco-thema verzamelden wij alle info die we konden vinden, waardoor Urbain over elk Vlaco-thema kon les geven. Urbain: Bij het thema voedselverliezen, kwam de expertise, de kennis en vooral de gedrevenheid van Ria heel goed van pas. Samen verzorgden we sinds 2013 de Vlaco-lessen rond voedsel. Zo werden we een soort Vlaco-duo. De tuin in Gentbrugge hebben we trouwens opgegeven. Intussen hebben we een kringlooptuin aan ons eigen huis.

Waren jullie, voorafgaand aan het Vlaco-werk, ook bezig met de biologische kringloop en met tuinieren?
Ria: Vooraleer we onze Gentbrugse tuin hadden waren we al volop in de weer met grote kruidenbakken. We waren trouwens één van de eersten in Gent om onze groente-, fruit- en tuinresten gericht te sorteren.

Waarom vinden jullie thuiskringlopen zo belangrijk?
Urbain: Wij vinden het vanzelfsprekend dat alles wordt opgebruikt en dat er een minimum aan resten is. Zowel Ria als ik hebben dat van in onze jeugd meegekregen. De biologische thuiskringloop zat al ingebakken in ons leven, lang voordat het Vlaamse beleid daarover ging. Als iets niet meer eetbaar is, dan gaat het bij de kippen. Wanneer dat niet kan, gaat het op de composthoop. Ook de besparingen in de portemonnee zijn van wezenlijk belang. 

Hoe proberen jullie het thuiskringlopen te integreren in de dagelijkse bezigheden?
Ria: Door het te doen en te tonen, zonder daar veel tamtam over te maken. Het water waarmee we onze groenten spoelen, gebruiken we in de tuin. Het water dat op ons dak valt, verzamelen we in vaten en dat gebruiken we in de tuin. We eten wat de tuin ons op dàt moment verschaft, en we zijn daar heel content mee. Wat niet opgegeten is, is de volgende dag minstens even lekker (of soms nog lekkerder in een nieuw gerechtje).  
Door in ons dagelijks leven ‘volgens de biologische kringloop’ te leven, hopen we mensen te inspireren.
Urbain: Door les te geven ook, natuurlijk.  Maar het helpen van kennissen en vrienden, bijvoorbeeld met het opstarten van een compostvat of het geven van tuintips, geeft veel voldoening.

Wat is voor jullie de meest dankbare kringlooptip?
Urbain: Dat alles wat leeft, uiteindelijk vergaat en iets nieuws wordt. Alles kan gecomposteerd worden, en die compost zorgt uiteindelijk voor nieuw leven. Ria zegt altijd: ‘Composteren, dat is het toppunt van mensheid’ en ‘Ons compostvat, dat is onze wondermachine’. Ria: Dat is ook zo! Niemand van onze vrienden kan geloven dat onze compostvaten en -bakken naast ons terras en tafel staan. Voor hen is het onbegrijpelijk dat composteren niet stinkt.  Vlaco is ooit begonnen met belangrijke ‘onderdelen’ van de biologische kringloop een naam te geven. Zo werd de compostworm gepersonaliseerd en kreeg hij 20 jaar geleden de naam ‘Jerom’ opgeplakt. Wij zijn die naamgeving ook beginnen toepassen. Zo heet onze robot-grasmaaier Hugo. Mensen kijken wel eens verwonderd als we zeggen dat we Hugo gaan uitlaten om het gras te maaien Maar vergeten doen ze onze tip niet, en dat is de bedoeling!

Wanneer hebben jullie de meeste tuin- of keukenresten?
Urbain: Het hele jaar door hebben we wel wat resten. Vooral bij het oogsten van de groenten. Dat verwerken we dan tot thuiscompost. Enkel als we ziek tomatenloof hebben of knolvoet aan onze koolwortels, dan geven we ze mee met de gft-ophaling.

Hoe ziet jullie ideale kringlooptuin / thuiskringloopleven er uit?
Urbain: Een kringlooptuin is voor ons een tuin die spontaan oogt, maar waarover wel flink is nagedacht. Het is leuk als alle thema’s van de biologische kringloop in een kringlooptuin zijn terug te vinden: houtsnippers op de paadjes om onkruid te remmen, mulch tussen de planten, mulchmaaien van het gazon, kippen als kringloopcollega’s, een composteerplekje en zeker niet te vergeten … een bijenhotel. We kunnen in het voorjaar maar niet genoeg krijgen van het observeren van die hotelgasten.

Thuiskringlopen vraagt engagement. Maar zijn er ook andere zaken waarvoor jullie zich engageren?
Urbain: Ja, net als die bijtjes zijn wij ook altijd bezig. Tot voor de coronatoestanden, stonden we in voor de lokale voedselondersteuning en knutselden we mee in de Repair-cafés. Ria deed daarbij nog de naaiherstellingen in het Woonzorgcentrum. Heel af en toe wagen we ons ook aan een wafelbak.Ria: We hebben een volle agenda, dat merk je wel. De combinatie van sociaal en ecologisch engagement vinden we zalig. Maar dat geldt voor de meeste Vlaco-lesgevers. Het zijn allemaal geëngageerde collega’s die wij hebben. Bovendien is wat we doen heel zinvol! We hopen dat we dat nog lang kunnen blijven doen.

Dat hopen wij ook ten zeerste!  We wensen jullie nog veel vreugde en enthousiasme bij alles waarvoor jullie zich engageren. We grijpen dit interview graag aan om jullie te bedanken voor alles wat jullie voor Vlaco doen!  Jullie zijn toppers, nét zoals al onze andere lesgevers en kringloopkrachten. 

Ontdek hier alles over thuiskringlopen en onze workshops

 

>> Terug naar het jaarverslag 2019