Ga ook voor een kortere winkeltijd, meer genieten ... én minder restjes!

Boodshappenlijstje zorgt voor minder restjes

Met honger gaan winkelen is nooit een goed idee. Je koopt te veel en zo groeit de kans op overschot in je koelkast. Die overschot belandt hoogstwaarschijnlijk in de vuilbak. Het kan ook anders met deze vier tips. Ze leveren heel wat op, voor je portemonnee en tegen voedselverlies! 

Ontdek onze 4 tips en maak ook een feest van je winkelplanning! 

Restjestip 1: Maak een boodschappenlijstje

Onderzoek toonde aan dat er een verband is tussen impulsaankopen en de hoeveelheid voedselverlies in een gezin. Wist je dat meer dan de helft van de huishoudens de voorraadkast en koelkast controleert vooraleer naar de winkel te gaan? En dat ook meer dan de helft van de huishoudens een boodschappenlijstje maakt? Ontdek hier meer over de link tussen voedselverlies vermijden en bewust aankopen.  


Restjestip 2: Maak je boodschappenlijstje op basis van wat je wél nog hebt …

Als je omgekeerd gaat denken, geeft dat heel wat mogelijkheden! Door te vertrekken van restjes die je nog in de koelkast en de koele berging hebt staan, sla je voor je het weet een winkelbeurt over. En die besparing is mooi meegenomen. Koken met wat er nog is, daar word je inventiever van. Je gaat meer experimenteren en krijgt meer variatie in je voeding. Een overschot gekookte aardappelen, kan je de volgende dag natuurlijk opbakken in de pan maar wist je dat je met een overschotje puree ook heerlijke aardappelwafeltjes kan maken? Of wat dacht je van pureesoezen of patatjesbrood? Ook de recepten met oud brood zijn niet op twee handen te tellen. Ontdek hier meer over onze 'Red-de-Restjes'-recepten. 


Restjestip 3: Neem een koeltas mee naar de winkel en bewaar alle gekoelde producten samen

Als je de koel- en diepvriesproducten bij het maken van je boodschappenlijstje meteen groepeert en deze bij het inladen in een daarvoor bestemde koeltas bewaart - vóór en na je bezoek aan de kassa -  heb je alweer een ‘Red-de-Restjes’-streepje voor. Gekoelde producten na aankoop snel in de koelkast opbergen, garandeert een langere versheid. Ook met de juiste koelkastschikking voorkom je voedselverlies. Wist je dat de temperatuur in de koelkast varieert?  Zo zijn de rekjes in de deur warmer en is het schap boven de groentelades het koudst. Je dranken in de deur en je vlees en vis op de onderste legger, zorgt voor een optimale bewaring. Ontdek hier meer over het optimaal bewaren van voedsel

Restjestip 4: Daag jezelf uit voor een wekelijks DIY-aperitiefhapje! 

Aperitiefhapjes worden een gewoonte eenmaal je de smaak te pakken hebt. Velen grabbelen hiervoor steevast wekelijks een paar zakjes chips en wat zoute nootjes mee in de winkelkar. Meestal zonder er stil bij te staan. Bovendien zijn het dan ook vaak minder gezonde snacks. Hou je van een lekker aperitiefje op vrijdagavond? Daag jezelf vanaf nu uit om die wekelijkse aperitief op basis van je restjes te maken. Een handvol groenteoverschot dat afgedekt de nacht doorbracht in de koelkast, leeft op in een heerlijke spread op een krokant toastje van oud brood. Een hard gekookt eitje pletten en mengen met verse kruiden en het slaatje van gisteren vormen de amuse van de dag. Of wat dacht je van overheerlijke wortel- en pastinaakchips, gemaakt met een restje en de restwarmte van de oven? Eens geprobeerd, zal je jezelf en je aperitiefgenoten altijd blijven verrassen! Ontdek hier meer koken met restjestips van Vlaco


Geïnspireerd geraakt? 

Ontdek hier wat Vlaco allemaal doet rond voedselverlies beperken. 

 

 

Meer weten over thuiskringlopen?

Lees hier meer over thuiskringlopen met Vlaco.