Hoe starten met thuiscomposteren in compostbakken?

Je hebt een compostbak en je bent hélemaal klaar om te starten met thuiscomposteren! Helemaal top. Maar hoe pak je dat nu precies aan?  Ontdek de 6  basisprincipes hier! 

Composteerstappen in een compostbak

Basisprincipe 1: 2 of 3 geschakelde compostbakken met afneembare voorkant, werkt het makkelijkst. Zorg voor smalle spleten tussen de planken.

Basisprincipe 2:  Vul bak 1 met verse tuin- en keukenresten tot deze bak vol is. Materiaal verkleinen, helpt om de vertering te versnellen.

Basisprincipe 3: Schep de inhoud van bak 1 over in bak 2 via de verwijderbare voorkant. Controleer de vochtigheid en meng: voeg water (met sproeikop) toe indien de massa te droog is, of meng het met bruin materiaal indien te nat. De compostering komt opnieuw op gang door de verbeterde omstandigheden van vocht, lucht en voedsel in het materiaal. Ga verder met bak 1 te vullen met nieuw tuin- en keukenafval.

Basisprincipe 4:  Zet na enkele maanden de inhoud van bak 2 om naar bak 3. De tweede omzetting verhoogt de kwaliteit van de compost. Bij de volgende omzetbeurt oogst je eerst de rijpe compost uit bak 3 , schep je de inhoud van bak 2 naar bak 3 en breng je opnieuw vers materiaal in bak 1.

Basisprincipe 5:  Geef bak 2 en 3 een dakje om uitspoeling van voedingsstoffen te voorkomen.

Basisprincipe 6:  Na 9 maanden oogst je de compost. Zeef de compost enkel indien de toepassing dit vereist.

 

Meer weten over thuiscomposteren in compostbakken? 

Ontdek hier alles over thuiscomposteren in compostbakken