Meer vormingen op maat, ook voor nieuwe partners

Vlaco kreeg in 2021 de vraag van AgODi (Agentschap voor onderwijsdiensten van de Vlaamse overheid) om voor hun startbanenproject ‘Scholen voor Jongeren – Jongeren voor Scholen (JoJo)’ een reeks schoolmoestuinbegeleiders op te leiden. Uiteraard gingen we daar maar wàt graag op in. 

JoJoEen ervaren Vlaco-lesgever leidde een heleboel ‘startbaners’ eind 2021 op en bracht hen bruikbare kringlooptechnieken voor de (moes)tuin bij. Voor de praktijk maakten we gebruik van de tuin van het Comité Jean Pain.

Samen met de deelnemers bekeken we wat de voorwaarden zijn om aan een schoolmoestuin te kunnen beginnen, wat een geschikte plaats voor zo een moestuin is, welke gewassen compatibel zijn met kinderhandjes en schooltijd, hoe en wanneer je groenten kweekt in volle grond, in m²-bakken of in potten en wat de meerwaarde is van het gebruik van woelvork, mulch en compost.

De volgende jaren willen we graag dergelijke samenwerkingen blijven aangaan. Landelijke Gilden en Vlaco werken al jaren succesvol samen in het kader van de Open Tuinen campagne en breidden die in 2021 uit met het thema ontharding. Rond het thema voedselverlies konden we rekenen op Foodwin om ons in de opleidingen voor 3e graad lager onderwijs bij te staan. Enk met de Colruyt Group staat er een mooi Vlaco-lesaanbod op de plank voor de Colruyt Group Academy.  Ook daar draagt Vlaco zijn kringloopsteentje toe bij.