Nieuwe vlaco lesgevers

In juni studeerden een reeks nieuwe Vlaco-lesgevers af na een intensieve, vijf dagen durende opleiding in Leuven.  De opleiding bestond zowel uit theorie als praktijk en werd verzorgd door KwadRaet en Vlaco.  In september start er een gelijkaardige opleiding in Aalter. Enkele deelnemers  hadden al heel wat ervaring op hun palmares staan, maar waren toch aangenaam verrast nog zaken te kunnen bijleren.

We stellen je graag de vijf geslaagde, nieuwe Vlaco-lesgevers voor:

 

Vlaco lesgever Jan De Clercq    Jan De Clercq, geboren en getogen in de stad die zichzelf “de poort van de Vlaamse Ardennen” noemt, namelijk Zottegem, maar om beroepsredenen uitgeweken naar Kortenberg in Vlaams-Brabant. Deze prille 40’er werkt als EFB team member bij Jetairfly in Zaventem.  Zijn vrije tijd  wordt in belangrijke mate gevuld met vliegtuigen spotten. Jan is kringloopkracht in de gemeente Kortenberg, getrouwd met Els, vader van 2 tuinminnende pagadders.  Als Vlaco-lesgever wil Jan zich focussen op composteren, mulchen en organische meststoffen. 

 

Vlaco lesgever Joachim De Coninck   Joachim De Coninck, met zijn 32 (!) lentes onze jongste Vlaco-lesgever, liet een paar jaar geleden de bedrijfswereld achter zich om zich volledig toe te leggen op tuinwerk. Hij tracht de biologische kringloop ook in de dagelijkse praktijk toe te passen. Da’s vooral de reden waarom hij reeds enige tijd als kringloopkracht aan de slag is in Antwerpen. Als Vlaco-lesgever wil Joachim vooral zijn kennis delen met anderen. Met al je vragen over o.a. de wormenbak kan je bij hem terecht. Joachim is getrouwd, papa van een flinke dochter, hij woont in Ekeren en is in het weekend vaak te vinden in de voetbaltribune van Royal Antwerp FC.

 

 Vlaco lesgever Emmanuel Henckens   Emmanuel Henckens is geboren in 1958 en woont in Maaseik.  Hij is gehuwd, heeft twee kinderen en hij is leerkracht in het dagelijks leven. Hij probeert in zijn leven steeds te handelen volgens het principe ‘Verbeter de wereld en begin bij jezelf’.   Want wat je dierbaar is, dat koester je. Met dat uitgangspunt wil Emmanuel zijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden en de biologisch kringloop zoveel mogelijk sluiten.  En als gediplomeerd leerkracht kan hij niet anders dan dit aan anderen doorgeven.

Vlaco lesgever Johan Jacques  Johan Jacques zag in 1959 het levenslicht. Hij woont in Zonhoven en is getrouwd met Hilde. In 2000 nam hij deel aan de compostmeester opleiding.  Hij volgde diverse tuincursussen (o.a. CVO), deed bijscholingen over plantenkennis en snoeien, en is nog steeds actief als compostmeester. Het liefst gaat hij bij de mensen langs om hen tips te geven. Volgend jaar gaat Johan met brugpensioen. Hij kijkt er naar uit zich dan ten volle te kunnen focussen op zijn vier passies: lesgeven over de biologische kringloop, boeddhisme, meubels maken en kunst schilderen.

 

Vlaco lesgever Sofie Mogensen  En last but not least, is er Sofie Mogensen. Geboren op een zomerse dag in 1965, getogen in het Gentse, en nu wonend op het platteland van Vlierzele. Zij is actief als gezondheidscoach met specialisatie voeding. Sofie is een ware duizendpoot, van eco-koken tot voedingsverspilling, geblenderd met Yin en Yang, natuurvoeding, inmaken, kruiden en een boontje voor zeewier. Thans volgt ze bijscholing bij Spermalie om nog extra vakkennis op te doen.  Rara … wat is het Vlaco-thema dat Sofie het meest aan het hart ligt? Juist, voedselverlies! Wat er allemaal kan met voeding en hoe we, door bewust en duurzaam te leven, voedselverlies op een prettige manier kunnen beperken; daar wil ze volop over vertellen …