Online lesaanbod thuiskringlopen

Online lesaanbod thuiskringlopen

Aan de hand van enkele honderden infosessies, uitdiepsessies en meerdelige lesmomenten zet Vlaco doorheen het jaar, samen met de intercommunales, gemeenten, lesgevers en vrijwilligers, de diverse kringloopthema’s in de kijker. Op die manier willen we iedereen stimuleren om de kringloop in tuin en keuken te sluiten. Daarnaast staat Vlaco ook ieder jaar paraat op events (bv. de Radio 2-dag Bokrijk of de Tuindagen van Beervelde …).Maar wat eerder allemaal vanzelfsprekend verliep, nl. met z’n allen samenkomen om een infosessie of een event bij de te wonen, dat is in deze corona- en post-corona-tijden niet zo gewoon meer. In dit voorjaar stonden er heel wat infosessies gepland. Omwille van de corona-crisis werden alle aanvragen sinds 15 maart terecht herroepen of afgelast. Uiteraard vinden we dat heel, heel erg jammer! Verwacht wordt dat het de komende maanden nog moeilijk zal blijven om vormingen te organiseren. Voor het najaar lopen de nieuwe lesaanvragen gelukkig volop binnen. Prima, vinden we dat.

Ondertussen blijven we bij Vlaco natuurlijk niet bij de pakken zitten. Zeker zolang deze bijzondere toestand er om vraagt (en - als jullie dat wensen - ook erna ?), willen we jullie graag ook Vlaco-infosessies online aanbieden.

Wat is belangrijk om weten bij het online lesaanbod Thuiskinglopen?

 • Online-lessen bieden we aan via het platform Zoom. Onze lesgevers hebben hiervoor een account beschikbaar. De deelnemers hoeven vooraf geen account te hebben om de les te kunnen volgen. Het heeft wel heel wat voordelen als de organisator ook een Zoom-account ter beschikking heeft en tegelijkertijd mee online volgt.
 • Aanvragen voor online-infosessies kunnen gebeuren via de gebruikelijke lesaanvraagtool. Gelieve wel bij de opmerkingen heel duidelijk aan te geven of je de sessie online wil en of je zelf een betalende zoom-account ter beschikking hebt. Mogen we je vragen de aanvraag ruim op voorhand te doen?
 • Een online-les duurt maximaal 1,5 u. Deelname aan een online-les kan enkel door vooraf in te schrijven (minstens mailadres en telefoonnummer). Het aantal deelnemers mag nooit meer zijn dan de gebruikelijke 16 (het aantal dat in principe ook bij de andere infosessies geldt).
 • Een kleine 30 % van de Vlaco-lesgevers heeft zich geëngageerd om online-lessen aan te bieden. Niet elke lesgever voelt zich immers geroepen om all the way digitaal te gaan.
 • We focussen ons dit jaar op een beperkt aantal online-infosessies die niet alleen goed in de markt liggen nu, maar zich ook perfect lenen voor een online-aanpak. In de volgorde zoals ze ook in de lesaanvraagtool staan, gaat het om de volgende online-lessen:

 

Huidig online lesaanbod Thuiskringlopen

 • Voedselverlies - Tips en kookdemonstratie ‘Koken met restjes’: in de online-versie van deze infosessie zal vooral worden gefocust op tips inzake bewaren, verwerken, plannen, koken … Lessen hierover kunnen we beginnen aanbieden vanaf november, maar aanvragen kunnen nu reeds gebeuren.
 • Grasbeheer - Grasafval voorkomen en verwerken (hoofdthema 2): deze online-les behandelt alle items die ook in de ‘fysieke’ lessen aan bod komen. We gaan vooral dieper in op grasalternatieven, maaiselgebruik en het oplossen van grote en kleine gazonproblemen. Grasmaaisel verwerken is vooral een zomers gebeuren, dus vanaf juli kunnen deze lessen worden ingepland; aanvragen kunnen uiteraard nu reeds gebeuren.
 • Snoeihout: voorkomen en verwerken (hoofdthema 3): in de online-versie van deze infosessie zal vooral worden gefocust op tips en tricks en komt heel wat inspirerend beeldmateriaal aan bod.  Lessen hierover kunnen we aanbieden vanaf september, maar aanvragen kunnen nu reeds gebeuren.
 • Kippen: de verzorging, de huisvesting (hoofdthema 5): in het najaar worden er nogal wat kippen- en kippenhok-acties ingepland in Vlaanderen (vaak uitgestelde voorjaarsacties). Tegen dat deze acties starten, is Vlaco klaar met en online-lesaanbod inzake kippen, hun verzorging en huisvesting. Lessen hierover kunnen we aanbieden vanaf september, maar aanvragen kunnen nu reeds gebeuren.
 • Thuiscomposteren in een notendop (hoofdthema 6): de online-versie hebben we al een aantal keer mogen uittesten en dat loopt  prima. Lessen kunnen worden aangevraagd en onmiddellijk ingepland.
 • Kringlooptuinieren in een notendop: qua aanpak een beetje vergelijkbaar met voorgaande notendop-sessie. Net als de voorgaande sessie kan ook deze infosessie nu reeds worden aangevraagd en ingepland.
 • Water – het fundament van de kringlooptuin: een nieuwe telg binnen het Vlaco-lesaanbod; ééntje die niet mocht ontbreken. Water is immers dé belangrijkste factor om sowieso te kunnen kringlooptuinieren. Vanaf juli kan deze les worden ingepland; aanvragen kunnen uiteraard nu reeds gebeuren.
 • Urban gardening – thuiskringlopen in de stad: ook in een stedelijke omgeving kunnen we flink aan het thuiskringlopen gaan.  Voor deze info hoef je je niet te verplaatsen, we brengen die online tot bij jou. Vanaf juli kunnen deze lessen worden ingepland; aanvragen kunnen uiteraard nu reeds gebeuren.

Hou zeker ook onze facebook-pagina in de gaten. Hier vind je de komende maanden meer info en updates over deze online-lesaanpak.

 

Ons volledige lesaanbod nog even bekijken? 

Hier vind je het volledige workshop-aanbod van thuiskringlopen terug. 

 

Meer weten over thuiskringlopen? 

Ontdek hier alles over thuiskringlopen