Onzuiverheden in compost: zuiver afval zorgt voor zuivere producten

Onzuiverheden in compost in kaart gebracht via oppervlaktemeting
Onzuiverheden in willekeurige compostbatchen worden in kaart gebracht door oppervlaktemeting

Samen met de compostproducenten streeft Vlaco actief naar een minimale hoeveelheid plastic of andere onzuiverheden in compost. We doen het goed in Vlaanderen. Selectief ingezameld bioafval is over het algemeen zuiver, maar bevat vandaag jammer genoeg soms toch wel eens plastic, metaal, touwtjes of andere onzuiverheden. Technisch worden er allerlei technieken ingezet om compost zo zuiver mogelijk te krijgen: zeven, windshiften, een magneetbehandeling, …. Meer over het professionele composteringsproces lees je hier

De techniek heeft echter zijn beperkingen

Een zuivere inzameling blijft cruciaal, en dat is onder andere de rol van de burger. Sensibilisatie is en blijft erg belangrijk. Burgers staan aan het begin van de kringloop, maar ook aan het einde ervan. Compost is een waardevol product, omwille van bv. het organischestofgehalte. Dit is belangrijk voor onze landbouwbodems. Maar ook voor tuinen (gazon, groenten- en fruitoogst, bloemen) biedt compostgebruik heel wat voordelen. Compost kan daarnaast gebruikt worden ter vervanging van veen in potgrond en draagt daar bij aan de klimaatdoelstellingen. Meer info over compostgebruik vind je hier.

Compost … een 'ver-van-mijn-bed'-show voor de man in de straat? 

Compost - en de professionele compostering - lijkt voor sommigen misschien ver van hun bed, maar dat is het helemaal niet. De meeste Vlamingen staan zelfs élke dag aan de bron van compost, meestal zonder het te beseffen. Professionele compost is namelijk het stabiele, gehygiëniseerde en humusrijke eindproduct van de compostering van selectief ingezameld organisch-biologisch materiaal. Met andere woorden: het wordt geproduceerd uit het ingezamelde gft- en groenafval

Plastic hoort niet thuis bij gft- en groenafval

Gft- en groenafval zijn waardevolle grondstoffen en vervullen een belangrijke rol in de circulaire economie. Plastic hoort niet thuis bij gft- of groenafval. Ook daarom werd  begin 2019 de sorteerboodschap voor gft nog verder bijgestuurd. Het is dan ook onze hoogste prioriteit om deze kringloop zo zuiver mogelijk te houden.

Wat weten we over verontreiniging in compost in Vlaanderen?

Verontreiniging in compost is een zeer belangrijke kwaliteitsparameter, en maakt reeds 30 jaar deel uit van de wettelijke kwaliteitsnorm. De wettelijke analyseparameter “onzuiverheden” is een samenvatting van plastic, glas, metaal en andere en is uitgedrukt in gewichtspercent van de compost. Sinds 1 januari 2019 is deze norm, op vraag van de sector, gehalveerd tot 0,5 gewichtsprocent op droge stof. De gemiddelde graad van verontreiniging in Vlaamse compost zit echter een heel stuk lager. 

Plastic weegt bijna niets

Ondanks het feit dat alle composten gemakkelijk aan de norm voldoen, is ons aanvoelen dat er soms toch te veel visuele verontreinigingen in het product aanwezig zijn. En die visuele verontreinigingen bestaan vaak uit plastic. Plastic weegt niet veel - de compost en het digestaat voldoen ruimschoots aan de norm - maar plastic is visueel wel goed zichtbaar. 

Naar een nog ‘schonere’ Vlaamse compost in de toekomst

Om die reden maakt een visuele oppervlaktemeting - samen met de huidige gewichtsprocentparameter - sinds 2023 deel uit van de kwaliteitsdoelstellingen om in aanmerking te komen voor het Vlaco-label. De doelstellingen voor groencompost worden de komende jaren nog strenger:

  • 2023: 25 cm2/liter
  • 2024: 20 cm2/liter
  • 2025: 15 cm2/liter

Positieve eigenschappen van compost voor bodem en circulaire economie 

De positieve eigenschappen van compost voor particulier, groenvoorziening, land- en tuinbouw zijn legio: het verbetert de bodemstructuur, aggregaatstabiliteit en bodemleven, verhoogt het vochtvasthoudend vermogen, bodemvruchtbaarheid en ziekteweerbaarheid van planten en voorkomt bodemerosie. Vele redenen waarom compost een vitaminekuur voor de bodem is. Compost is een hoog kwalitatief bodemverbeterende en noodzakelijke grondstof, die onder strikte wettelijk verplichte kwaliteitscontroles geproduceerd wordt. Met het gebruik ervan sluiten we de biologische kringloop. Compost is een belangrijk onderdeel van de circulaire economie. Lees hier meer

 

Ook dit kadert in het Interreg Soilcom project

Soilcom  Soilcom logo 

Lees hier meer over het Interreg North Sea Region project Soilcom

 

Nóg meer weten over compost? 

Ontdek hier alles over compostgebruik