Restjesrecept: baba Vlaco

Restjesrecept Baba Vlaco
Foto Heikki Verdurme

De meest bewaarde sterkedrank in ons land is wellicht rum; meer bepaald bruine rum. Hoeveel mensen kopen er geen bruine rum als ze naar overzeese gebieden gaan (zoals de Caraïben) of – dichterbij – naar Oostenrijk (Stroh Rum). De jaren die volgen staat de rum te verkommeren in de kast, wegens … te hoog alcoholpercentage. Baba au rhum is een vrij klassiek Frans gebakje waar je flink wat rum in kwijt kunt. Wanneer de baba’s zich vol hebben gezogen met rum, kun je er nog vele kanten mee op. We doopten deze baba’s tot Baba Vlaco.

 

Ingrediënten

  • 500 ml water
  • 1 kopje poedersuiker
  • 300 ml rum
  • 1 vanillestokje
  • 6 kleine cakejes met een doorsnede van 6 à 8 cm (dat kunnen allerlei types zijn: stukjes quatrequarts, cupcakes, maar ook afgesneden randen  van bv. een biscuittaart)
  • slagroom

Bereiding

  • Meng een halve liter water met een kopje poedersuiker, ongeveer 300 milliliter rum en een opengesneden vanillestokje.
  • Verwarm het geheel tot het bijna kookt.
  • Laat alles 20 minuten trekken en verwijder dan het vanillestokje.
  • Leg de cakejes naast elkaar in een ruime en voldoende diepe schaal.
  • Giet de hete stroop erover.
  • Keer de cakes eventueel een keer om, zodat ook de andere kant de stroop goed opneemt.
  • Serveer met opgeklopte, niet gezoete slagroom.

Tips en variatie

  • In plaats van rum kun je ook limoncello, cointreau of vruchtenjenever gebruiken.
  • Een ideaal recept om zowel vaste restjes (cakes) als vloeibare restjes (sterkedrank) te verwerken.

 

Ontdek meer thuiskringlooptips! 

Ontdek hier wat Vlaco nog allemaal in petto heeft rond voedselverlies beperken

 

Meer restjesrecepten ontdekken? 

Ontdek hier meer restjesrecepten uit onze 2 kookboeken.