Restjesrecept: koffie-karamelmousse

koffie-karamelmousse

Heb jij ook zo’n pot oploskoffiepoeder in de kast staan; zo een die er al jaren staat en nooit op lijkt te geraken? Probeer dan deze mousse eens uit! We verwerken hier dus geen drankrestje, maar wel een restje van iets wat drank had moeten worden.

Ingrediënten

  • 50 g poedersuiker
  • 1 of 2 eetlepels water
  • 300 ml slagroom
  • 1 eetlepel oploskoffie
  • 50 g griessuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 eiwitten
  • snufje zout
  • 4 eetlepels karamelsaus
  • chocoladeschilfers

Bereiding

  • Laat de poedersuiker met wat water smelten in een pannetje tot het karamel wordt.
  • Haal van het vuur en blus met de room.
  • Voeg de koffie toe, los alle karamel op, zeef dit mengsel en laat het vervolgens goed afkoelen (ca. 2 uur in de koelkast).
  • Klop het afgekoelde roommengsel luchtig op.
  • Klop de eiwitten met het mespuntje zout op.
  • Als de eiwitten schuimig worden, voeg dan de griessuiker toe en klop verder tot alles stijf is.
  • Meng het eiwitmengsel door de roommassa.
  • Verdeel deze mousse in glaasjes en overgiet met de karamelsaus.
  • Bestrooi met de chocoladeschilfers en dien op

Tip en variatie

  • In plaats van karamelsaus kun je ook (vooraf gemaakte) chocoladesaus gebruiken. Of heb je een flesje karamelsaus dat je op die ene keer na nooit meer hebt gebruikt, dan is nu het moment aangebroken.

 

Ontdek meer thuiskringlooptips! 

Ontdek hier wat Vlaco nog allemaal in petto heeft rond voedselverlies beperken.

 

Meer restjesrecepten ontdekken? 

Ontdek hier meer restjesrecepten uit onze 2 kookboeken.