Switch naar online aanpak thuiskringlopen

Switch naar online aanpak thuiskringlopen

Vlaco organiseert, in samenwerking met de leden, vormingen voor vrijwilligers en infosessies voor burgers. We beschikken over meer dan 50 lesgevers die een opleiding van ons kregen en die we jaarlijks bijscholen. 


Online sessies zijn groot succes

Het afgelopen jaar was een oefening in wendbaarheid. Bij de eerste lockdown werden alle fysieke lessen geannuleerd. We maakten snel de switch naar een online-lesaanpak, en na een korte stoomcursus ‘online-lesgeven’, sprongen ook ongeveer de helft van onze Vlaco-lesgevers op die online-kar. In 2020 vonden er zo al een 70-tal online-lessen plaats, én werden er tegelijk al een groot aantal online-lessen ingepland voor 2021. Voor 2021 zijn er eind mei al een 200-tal online-sessies gepland. Gemiddeld zijn er 20 deelnemers per vorming, maar er zijn ook uitschieters van 50 tot zelfs 100 deelnemers. In 2021 zullen minstens 4.000 personen een online Vlaco-les volgen. 

‘Thuiscomposteren kan je leren’ blijft meest gekozen lesonderwerp

Alle online-lessen kregen een specifieke online-toets mee. Thuiscomposteren onder de knie krijgen, blijft het meest geboekte onderwerp, op de voet gevolgd door de sessie over snoeihout verwerken. Alles te weten komen over het houden van kippen, dat is dan weer zeer gegeerd in Limburg. Ook het thema voedselverlies scoort zeer goed, met recent ook nieuwe lesaanwinsten zoals ‘Koelkastbeheer’ en ‘Bewaartechnieken’, om het voedselverlies thuis nog verder te beperken. 

Inzetten op kracht van social media 

Vanaf de eerste lockdown in maart 2020 gingen we meteen voor een zo groot mogelijk thuiskringloop-bereik via onze social media-kanalen … en die van onze leden. We publiceerden bijna wekelijks thuiskringloop-materiaal en zetten extra in op tips, blogs, video’s en animaties. Zo wisten we met onze kringlooppost, alleen al op facebook, een bereik van maar liefst 110.680 impressies te genereren van juni 2020 tot nu. Dit is een koers die we verder blijven aanhouden. 

 

>> Terug naar het jaarverslag 2020