Thuiscomposteren wordt nóg eenvoudiger met de online thuiscomposteerwijzer van Vlaco!

De online thuiscomposteerwijzer van Vlaco is er!

>> Ontdek de online thuiscomposteerwijzer van Vlaco hier <<

In Vlaanderen wordt heel wat gecomposteerd thuis. En dat is goed, want thuiscomposteren levert heel wat op: voor het milieu, de tuin en zelfs voor de portemonnee. Vlaanderen zet dan ook al meer dan 20 jaar volop in op preventie van keuken- en tuinresten. En dat loont. Onze aanpak is uniek, alle schakels in de keten worden betrokken. Vlaco werkt samen met de OVAM, de Vlaamse afvalintercommunales, lokale besturen en vrijwilligers op het terrein om keuken- en tuinresten opnieuw te gebruiken als grondstoffen in de eigen kleine biologische kringloop.

Bij twijfel of een bepaald restje in het compostvat of de compostbak kan thuisgecomposteerd worden, is er vanaf nu de online thuiscomposteerwijzer van Vlaco. 

Vlaming is goed bezig met zijn organisch-biologisch afval

41 procent van de Vlamingen doet vandaag aan thuiscomposteren. Vergeleken met onze Europese buren is dat een bijzonder goede score. 

Online thuiscomposteerwijzer maakt thuiscomposteren nóg gemakkelijker

Thuiscomposteren is helemaal niet moeilijk, maar er zijn wel een paar gouden spelregels. Om een extra steuntje in de rug te geven, ontwikkelde Vlaco vzw daarom de online thuiscomposteerwijzer. Twijfel je eraan of je een bepaald restje in je thuiscomposteersysteem kwijt kan? Even opzoeken en op minder dan een halve seconde weet je wat te doen! 

Voordelen van het gebruik van (thuis)compost raken steeds beter bekend

Dat het goed is om je voedselverlies te beperken en de nog overblijvende organische resten actief in te zetten in je eigen biologische kringloop, daar zijn we steeds meer van doordrongen. Ook de natuurlijke voordelen van compostgebruik raken steeds meer ingeburgerd bij de man en vrouw in de straat. Thuiscomposteren en je eigen compost effectief gebruiken, zorgt ervoor dat je tuinbodem in gezonde conditie blijft en zo de toekomstige klimaatgrillen beter kan doorstaan. 

Workshops work

Al sinds 1998 leidt Vlaco vzw kringloopkrachten en lesgevers op om de kennis van de biologische kringloop tot bij de Vlaming te brengen. In totaal werden zo onder andere al 774 workshops over thuiscomposteren gegeven, verspreid over heel Vlaanderen. Wist je trouwens dat 84 % van de thuiscomposteerders zegt daarbij geen problemen te ondervinden? Tegelijkertijd blijkt dat 1/4de van het afval dat nu in de restafvalzak belandt, nog gecomposteerd zou kunnen worden. Het kan dus nog altijd beter. Daar gaan we met z’n allen voor. 

Thuiscomposteren past in elke tuin

En of je nu een klein stadstuintje hebt of over een grote tuin beschikt, thuiscomposteren brengt áltijd op. In een kleine tuin kies je best een compostvat, in een grotere tuin ga je eerder voor één of meerdere bakken. Ontdek hier alles wat je nog wil weten over thuiscomposteren. En zelfs al heb je geen tuin, dán nog zijn er manieren om met de organische resten de biologische kringloop thuis te sluiten. Ontdek hier meer. Lees nog nét iets meer in ons persbericht

 

 

Meer weten over thuiskringlopen met Vlaco? 

Ontdek hier alles wat je zoekt over thuiskringlopen