Zelf je vierkantemeter-moestuinbak maken?

Vierkantemeter-moestuinieren

Niets zo heerlijk als zelf je groentjes te kweken. En nu heb je daar misschien net iets meer tijd voor? Het is het ideale moment om eraan te beginnen en ... verknocht te geraken!

Een eerste mogelijke obstakel is het feit dat je misschien nog geen vierkantemeter-moestuinbak hebt. Wist je dat je zo’n moestuinbak ook zelf kan maken? Met onze 8 tips lukt het je zeker!  

Hoe ga je te werk voor het bouwen van een vierkantemeter-moestuinbak? 

  1. Zoek wat (oude) planken bij elkaar die je kan omvormen tot een plantbak. Kies bij voorkeur duurzaam, onbehandeld, niet-gelijmd materiaal. Je hoeft daarvoor zeker niet naar de winkel (in normale tijden) of de webshop te rennen; in de meeste tuinhokken is altijd wel wat bruikbaars te vinden. Schroeven en moeren heb je ongetwijfeld ook wel ergens liggen, en als je dan bovendien ook nog een beetje handig bent kan je aan de slag
  2. Geen geschikte planken in huis? Je kan ook moestuinbakken maken met voldoende lang en buigbaar snoeihout van afgelopen winter. Een voorbeeld daarvan zie je hierboven. Hoe je dat doet lees je in onze gratis brochure ‘snoeihout verwerken in de kringlooptuin’
  3. Heb je helemaal geen hout? Je kan je ook behelpen met alternatieven, zoals een afgedankt bad, grote metserskuipen, een bak op wieltjes, een grote plantbak op werkhoogte, ...
  4. Drainage is noodzakelijk! Het water moet onderaan weg kunnen indien nodig.  Zet de bak op steen of op grond en bekleed de binnenzijde, voor je de bak vult, met worteldoek of jute of een alternatief. Zelfs karton kan nuttig blijken. 
  5. Het lijkt een detail, maar het kan handig zijn: zet de bak steeds waterpas (bakstenen of plavuizen – ‘dals’ - onder de hoeken)
  6. Maak de bak ±120x120 cm (of iets van die grootte-orde). Vermijd afmetingen groter dan 120 cm. Zo kan je steeds met gestrekte arm bij het midden van de bak. Maak de opstaande rand minimum 15-20 cm. Wanneer de opstaande rand lager is, heb je makkelijker randeffecten van het omliggende stukje grond, heb je makkelijker in- of doorgroei van onkruid, slakken die het m²-vlak betreden …
  7. Je kan de bak bij het inzaaien (zie verder) met kleine latjes of jute draad onderverdelen in 9 vakken (40x40cm) of 16 vakken (30x30cm). Om het overzichtelijk te houden werk je best met 1 soort of 1 ras per vakje
  8. Maak je meerdere bakken? Houd de paadjes tussen de kweekbakken dan minimum 80 cm. 

Hoe vul je je moestuinbak? 

De stap voorafgaand aan het beplanten van je vierkantemeter-moestuinbak, is hem vullen met substraat. Lees hier hoe je dit makkelijk aanpakt!

Hoe plant je aan in een moestuinbak? 

Wat kweek je precies in een moestuinbak en hoe plant je erin aan? Dat kom je allemaal hier te weten! 

Help, niet meteen zaden of kiemplantjes in huis?

Een laatste obstakel waar je mogelijk mee te maken krijgt tijdens deze periode is het feit dat je mogelijk niets hebt om erin te planten of zaaien. Maar ook daar kennen we een leuke kringlooptip voor! En misschien vind je deze tip wel zo leuk, dat je hem altijd toepast! 

Heb je een tekort aan zaadjes of kiemplanten? In je keuken heb je altijd wel wat groenteonderdelen die je niet opeet, maar eigenlijk wel zou kunnen herplanten. Denk bijvoorbeeld aan het onderste deel van je selder of prei. Of aan de kruin van je wortelen of van je rode biet. Je kan deze een tweetal weken in een ondiep bakje met water voor je raam zetten totdat er kleine haarworteltjes aan komen, en vervolgens uitplanten in je m²-tuintje. De bladeren en eventuele worteltjes die er vervolgens nog aan zullen groeien zijn zeker ook goed bruikbaar in je keuken.

>> Meer weten over vierkantemeter-moestuinieren? 

 

Meer weten over thuiskringlopen

Ontdek hier alles over thuiskringlopen